Köröm, Műköröm

A köröm egészsége

A köröm egyfajta elszarusodott fehérjéből, keratinból áll, mely hetente 1 mm-t nő. A köröm külső sérülései helyes körömápolással legtöbbször megakadályozhatók, megbetegedései és elváltozásai viszont szervi okokra utalnak. A körmök egészségét a H-vitamin hiánya befolyásolja.

A köröm betegségei

A bőrből kialakult elszarusodott köröm feladata nemcsak az, hogy védi az ujjvéget, részt vesz a tárgyak megragadásában és tapintásérzésben is. Alakjának, állagának és színének megváltozása jelzi, hogy orvosi segítség szükséges, hisz a sérülésektől az általános és örökletes betegségeken át a fertőzésekig nagyon sok bajra hívja fel a figyelmet. Az embrionális élet tizedik hete körül megjelenik a minden irányból rostokkal átszőtt körömágy, ezután öt héttel később a körömlemez is elkezd fejlődni, végleges formája a születés idejére alakul ki. A körömlemez elszarusodott hámsejtekből áll, melyet fehérjerostok rögzítenek az alatta lévő szövethez. A vérerektől rózsaszínű bőrfüggelék növekedése a tövénél lévő halványabb színű félholdacska alatti sejtek osztódásának köszönhető.
A köröm havonta 3 mm-t nő, e növekedés gyorsasága több tényezőtől is függ: helyétől, a nap- és évszaktól és az ember egészségétől. A megfigyelések alapján beigazolódott, hogy a körmök a kezeken gyorsabban nőnek, mint a lábujjakon, a körömlemez a nagyobb ujjakon gyorsabban nő, mint a kisebbeken, nappal és nyáron intenzívebb a körömnövekedés, mint éjszaka és télen. Amíg sérülés és a vágás-rágás gyorsítják, addig a betegségek többnyire gátolják a körmöt növesztő sejtek osztódását.

Az óraüveg és kanál alakú köröm

Az egészséges köröm formája elölről enyhén íves, oldalról nézve a körömlemez és az utána lévő köröm sánc között körülbelül 160 fokos szög figyelhető meg. Előfordul, hogy az ujjvégek dobverőszerűen kiszélesednek, rajtuk a köröm megnagyobbodik, és óraüveghez hasonlóan domborodik, ilyen rés az ujjak között nem látható.
A dobverőujj és óraüvegköröm jellemző az örökletes és szerzett betegségekre. Májzsugorodás,az epe utak összezáródása miatt kialakuló sárgaság, fekélyes vastagbélgyulladás, a pajzsmirigy megterhelésével járó mérgezés és a mirigyek kivezető csövet elzáró sűrű váladékkal jellemezhető betegségek miatt a köröm óraüvegszerűre változhat, domborodhat.
Gyakori körömelváltozás a kanál alakú köröm. E változás újszülött- és csecsemőkorban baj nélkül is kialakulhat, melyet a gyermek kinő, vagyis rendes alakúvá válik körme. A felnőtt embereknél viszont betegségek gyanúját kelti, leggyakrabban vérszegénység és a pajzsmirigy működési rendellenességét okozhatja, viszont sérülés és a köröm térdkalács tünet együttes miatt is alakulhat ilyenné a köröm.

A fertőzés, a benövés

A köröm elszíneződésekor már említést tettünk azokról a kórokozókról, melyek közül a legtöbb körömelváltozást a gombák okozhatják. A gyakran előforduló lábgombásodás nemcsak a lábujjak között alakul ki, előbb-utóbb átterjed a körmökre is. A lábat leggyakrabban az epidermofitonok és a vörös gombák, míg a kéz körmeit az élesztőgombák csoportjába tartozó kandidák támadják meg.

A dobverőujjak óraüvegkörömmel

A körömszél gennyes gyulladását baktériumok okozzák. A begennyesedett köröm kipirosodik és fáj, antibiotikumos kezelés, vagy a seb kitisztítása enyhítheti a problémát. A fájdalmat enyhíthetjük fájdalomcsillapítóval és vizes borogatással, a vírus szaporodását viszont az orvos által felírt gyógyszer gátolja meg.
KERESZTBARÁZDÁK: Ebben az esetben fertőzéses betegségről vagy mérgezésről beszélhetünk. Vérkép alapján az általános gyógyászatban megállapíthatják mi rejlik a probléma mögött.
HOSSZANTI BARÁZDÁK: Olyan elváltozások, amelyek nem veszélyesek. Sokasodásuk a korral megy végbe.
ELSZÍNEZŐDÉSEK: A sárgás árnyalat a különböző vegyszerek használata miatt alakul ki, mely az idő multával lenő. Gombás megbetegedésről akkor beszélhetünk, amikor a sárga erősebb, vagyis barnás színbe megy át. A gombás fertőzés megszüntetésében segíthetnek a patikákban kapható gombaölő szerek, ha nem tapasztalunk javulást akkor bőrgyógyászhoz kell fordulnunk.
KANÁLKÖRÖM: Egyes embereknél a körömperemen kanálforma kis vályú alakul ki. Ennek oka legtöbbször a vas- és vitaminhiány. Ebben az esetben fontos egészségesen táplálkozni, sok gyümölcsöt, zöldséget, korpás terméket fogyasztani.
TÖRÉKENY KÖRÖM: A pajzsmirigy megbetegedésének következménye, sőt a kalcium, az A- vitamin, a biotin és a vas hiánya is gyengíti a körmöket. E vitaminok hiánya a patikákban kapható táplálék kiegészítőkkel pótolhatók.
ÓRAÜVEGKÖRÖM: A köröm a zsebóra kidomborodó üvegfedeléhez hasonló, legtöbbször az ujjak utolsó percei nagyok és kerek alakúak. Egyes emberek a boltozatos körmöt örökölték, míg másoknál szív-, tüdő- vagy bélmegbetegedés, májbetegség vagy neurológiai zavarra is utalhatnak.
A legtöbb embert állandóan foglalkoztatja a külseje. Ezt alátámasztják a negyven ezer évvel ezelőtti emberábrázolások, melyeket a dél- franciaországi Bara-Baham barlang sziklafalán találtak. A dolog érdekessége az, hogy az őskori művész megpróbálta megörökíteni az emberi kezet.
Egészen a fáraók koráig nyúlik vissza a kéz és a körömdíszítés divatja, akik a körmeik festésére különböző növényi színezékeket használtak. A történelem folyamán e jelenség végig megfigyelhető. Írásos Emlékek bizonyítják, hogy a XV. században élt III. Albert bajor herceg nejének aranypor volt a körömlakkja. Külsejét ezzel tette még vonzóbbá.
A mai hölgyek számára nem idegenek ezek a fortélyok, nekik már nem kell beérniük egyféle díszítéssel. A kínálatban a legegyszerűbb lakkozáson át az egészen sajátos már-már ékszerként viselhető művészi díszekig sok minden megtalálható, még az is lehet,hogy a bajor hercegné arany körömékessége is.

A körmök elszíneződései

Gyakran előfordulnak színbéli eltérések a körmökön.
Sárga szín dohányzás vagy súlyos májbetegség esetén alakulhat ki.
A barna elszíneződés a gyógyszerek szedésekor jelenhet meg, a köröm alatt kialakult vérömleny felszívódásakor. Ritkábban jelentkezhet elváltozás a köröm alatt rákos betegség esetén.
A nagyon gyakori fertőző betegségek közé tartozik a lábgomba is.
Zöldes színűvé, akkor válik a köröm, ha az alatta lévő pigmenteket termelő baktériumok szaporodni kezdenek.
Kékes elszíneződés a szív-tüdő betegségekben a vér alacsony oxigéntelítettségét jelezve alakul ki, de akár ezüstöt tartalmazó gyógyszerek is állhatnak mögötte.
A fehér foltok kialakulása vitamin- vagy ásványi anyag hiányától alakulnak ki.
A gombás fertőzésektől is elszíneződhet a köröm.
A színbeli eltérések mellett alaki elváltozások is létrejöhetnek. A kanál alakú körömmel élő emberek gyakran szenvednek vashiányos vérszegénységben. Jellegzetes eltérés az óraüvegköröm is.

A benőtt köröm

A benőtt köröm a népbetegségek közé tartozik, gyógyításához klinikai műtét szükséges. A kezelés után a köröm felszíne domború lesz, az utolsó ujjpercek kiszélesednek, ezáltal vastagabbá válnak. A probléma mögött szív és a tüdő, valamint keringési problémák lehetnek. E betegség kialakulása során a körömlemez oldalsó széle behatol a körmöt körbevevő szövetbe. Itt fájdalom, gyulladás és úgynevezett sarjszövet alakul ki. A betegség hosszú ideig is eltarthat. Hátterében a helytelen manikűr és a nagyon szoros lábbeli hordása áll. A benőtt köröm csak sebészeti úton gyógyítható, kezelhető.
A körmökön kialakuló apró pontok a pikkelysömör megbetegedései. A betegségben szenvedők tünetei közé tartozik az olajcsepp folt, ami nem más, mint a köröm foltos elszíneződése.

A gombás fertőzések kialakulása

A napjainkban alkalmazott gombaölő szerek a gombák sejthártyájában nagy mennyiségben előforduló ergoszterin nevű vegyület előállítását akadályozzák meg többféle módon, ezáltal a gombák nem tudnak megfelelő sejthártyát kialakítani. A gombás fertőzés gyakori betegség. Ekkor a köröm megvastagodik, sárgás vagy fehér elszíneződés alakulhat ki rajta, töredezik, s alatta törmelékes anyag telepszik meg. A kezelés pontos meghatározásához az adott gombafaj felismerése szükséges, majd kezelését a helyes gyógyszerekkel kell elvégezni. Enyhébb esetekben helyi kezelés, súlyosabb, régebbi panaszok esetében szájon át szedhető gombaellenes gyógyszerekkel kezelhető.

A körmök elváltozásai

A töredezett körmök: gyakran utalnak kalciumhiányra a töredezett körmök, ilyenkor a mindennapi étrendbe érdemes bevenni több tejterméket.
A hosszanti csíkok: olykor utalnak izületi panaszokra a növekedés irányában húzódó csíkok a körmökön, viszont az alacsony folyadékfogyasztás jelei is lehetnek.
A sárga köröm: ha sárgásra változik meg a köröm színe, akkor azért a nikotint hibáztathatjuk, a dohányosok esetében. Olykor okozhatja gomba, vagy májprobléma is.
A köröm alatti sötét folt: a körmön, valamilyen ütés vagy erős nyomás hatására véraláfutás keletkezik ez esetben. Viszont utalhat bőrrákra is ritkább esetekben. Azonban eltűnik magától a véraláfutás.
A fehér foltok, csíkok a körmön: legtöbb esetben okozzák a köröm apró sérülései (pl. körömreszelés során), de vitaminhiányra, illetve anyagcserezavarokra is utalhat.

A körmök ápolása

A körmök ápolása nem különösebben igényel szaktudást, elegendő az odafigyelés, valamint a megfelelő termékek használata. A szép köröm nem csupán az ápoltság, de a jó egészség jele is egyaránt. Napjainkban már rengeteg vitaminkészítmény és krém kapható, melyek biztosítják a körmök egészséges növekedését. A kovaföldkapszula is az ilyen termékek közé sorolható, összetevői erősítik a köröm szerkezetét. De mivel a körmök ápoltsága és szépsége a táplálékot adó körömágytól is ugyanúgy függ, ezért erre a területre is figyelmet kell fordítani. A kéz valamint a körömápoló termékek többsége vitaminokat és bőrnyugtató anyagokat is egyaránt tartalmaz, ezért segítséget nyújthat a körömágy ápolásában.

A köröm ápolásához néhány tipp:

Próbáljuk meg nem rágni körmeinket! Soha ne tépkedjük az ujjakról a bőrt! És nem szabad levágni a körömágy bőrét, inkább csak óvatosan toljuk vissza! Ha csak van rá lehetőség, ne vágjuk ollóval körmeinket, válasszuk inkább a reszelést! Használjunk olyan kézkrémet, mely egyben körömápoló is! Esténként mindig vastagon krémezzük be megfáradt kezünket, és húzzunk alváshoz pamut kesztyűt! Naponta próbáljuk többször megasszírozni kezünket, ujjainkat, hogy ezzel javítsuk vérkeringésünket! Ha pedig töredezik a körmünk, mindig használjunk színtelen védőlakkot! A fő lakkréteg használata előtt mindig használjunk „bázis” lakkot! A körömápolás előtt mindig áztassuk egy ideig körmeinket!

A körmök ellenségei

A testben történő káros folyamatok ellen, megfelelő mennyiségű vitamin, valamint ásványi anyag bevitellel lehet védekezni. A vegyszereket tartalmazó szerek, ellen viszont egyedül csak az nyújthat védelmet, ha nem érintkezik a körmökkel és a bőrfelülettel. Mosás, mosogatás, valamint takarítás közben is javasolt gumikesztyűt használni, mely a bőrirritációtól is megvéd. A körömágy bőrének eltávolítása nagyon komoly problémát is okozhat. Helyette inkább melegvizes fürdőt használjunk, mely puhítja a bőrt, ezért az könnyebben eltolható. Azonban erre a célra már különböző bőrpuhító krémek is léteznek. A formázásnál olló helyett használjunk inkább körömreszelőt. Erre a célra a legmegfelelőbb egy üveg körömreszelő lehet. Az állandó körömlakkfelvitel a körömre is károsíthatja a körmöket. Nagyon hasznos lehet időnként egy-két nap, regenerálódási időt hagyni körmeinket. Viszont sok esetben a vitaminhiány, illetve a körmök helytelen ápolása okozza a problémát. Ha a mindennapokban odafigyelünk a vitaminok, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, körmeink is sokáig ápoltak és szépek maradnak.