Köröm, Műköröm

A műkörömről

1934-ben Chicagóban piacra dobták az első műkörmöt, mely kifejlesztője egy fogorvos volt, aki ezzel a segítő szándékkal a körömrágóknak is lehetőséget adott az ápolt és szép körmök viselésére. A műkörmöt leggyakrabban a filmipar alkalmazta. A kor követelményeinek megfelelő és az igazán minőségi műkörmök megjelenése 1974-ben történt, amikor Dr. Nördstöm bevezet egy teljesen új technológiát a körömmodellezésben. E technológia nagy mértékben javítja a műkörmök ellenálló képességét. A 80-as évek kezdetén kifejlesztenek egy új alapanyagot, a fényre kötő műköröm alapanyagát. Azóta is folyamatosan változik és fejlődik a műköröm építés technikája.

A műköröm története, röviden

1830-ban Párizsban egy Sitté nevű doktor a körömbőr kezelésére rózsafa pálcikát használt, ezzel elkezdődött a manikűr új, kíméletes módszere. A szakmát unokahúga vette át tőle. A körmök fényességét és csillogását paszták és krémek használatával érte el. A körömápolás fejlődését 1917 után többféle találmány segítette. Megjelentek a csiszolóporos reszelők, körömbőr eltávolítók, a körmöket folyékony körömlakkokkal kezelték és díszítették. Eleinte a lakkot a köröm közepén használták, a holdacskát és a körömvégeket szabadon hagyták.
A körömlakkot Charles Revlon találta fel, aki a Revlon cég alapítója. Pigmentbázisú, nitrocellulóz tartalmú körömlakkját eredetileg autófényezésre használta.
A legelső műkörmöt egy körmét rágó fogorvos alkalmazta. A körmöket ragasztás nélkül helyezte fel körömszéleire, így ezzel a módszerrel nem bizonyultak tartósnak. Az első műkörmök megjelenése Hollywoodban az 50-es években történt. Valódi körömből készített vendégkörmöket a színésznők ragasztottak a filmfelvételekre. A körmök tartóssága nem volt hosszú életű, emiatt a köröm technikusok segédszövetes ragasztótechnikát alkalmaztak.

A műköröm története

A körmök kozmetikázása, valamint ápolása nem új keletű. Már nagyon régről, az időszámításunk előtti III. évezredből fennmaradtak erre utaló jegyzetek. A különböző történelmi időszakokban luxus volt az ápolt, színezett vagy a túl hosszú körmök viselete, a társadalom előkelőségei ezzel jelképezték a gazdagságot és a jólétet.
A műköröm viselete sem újkori szokás, már az ókori ember is többféle módszerhez folyamodott körmei pótlására vagy hosszabbítására. Az egyiptomi fáraók hosszú, aranyozott pótkörmökkel próbáltak tündöklő isteneikhez hasonlítani. Kínában időszámításunk előtt 3000-ben többféle anyagot használtak a körömfestékek elkészítéséhez: méhviaszt, zselatint, tojásfehérjét és gumiarábikumot.
Az időszámításunk előtti V. évszázadban az Indiában élő nők körmeik festéséhez hennát, valamint egy rovar váladékát használták.
A görög kultúra legendás szépség tisztelete halványan őrzi az egyiptomi hatást.
Az ókori rómaiaknál és görögöknél kezdetben a manikűrt férfiak alkalmazták, sőt lábaik ápolására külön rabszolgákat tartottak. A köröm festéshez hennát, ezüst és arany színezéket alkalmaztak. Csatába indulás előtt a korai Róma, Babilon, Egyiptom katonai vezérei körmüket egyszínűre festették ajkuk színével.
Amerikában és Európában az iparosodás mellett a körömkozmetika is népszerű lett. Először a polírozáshoz bőrdarabkát használtak, aztán különböző szerszámok segítségével körmeiket hegyesre formálták. Az 1830-as évektől új változás kezdődött, amikor is Párizsban Sitté doktor a körömbőr kezelésére bőroldót és rózsafa pálcikát használt. A körmök fényességét és csillogását paszták és krémek használatával valósította meg.
Charles Revlon a körömlakk feltalálásával új fejezetet nyitott a körömápolás történetében. Ő alapította a Revlon céget, amely az autófényezésre szánt anyagot alkotta körömlakként újra. Megkezdődött a körömápolás fejlődése. Megjelentek a csiszolóporos reszelők, a körömbőr eltávolítók, a körmöket folyékony körömlakkokkal kezelték és díszítették. Először a lakkot a köröm közepén használták, a holdacskát és a körömvégeket szabadon hagyták. Leggyakrabban piros és ciklámen színű lakkot használtak.

Az első műkörmök megjelenése

Már az ókori emberek is próbálkoztak körömhosszabbítással, a legelső műkörmöt egy körmét rágó fogorvos alkalmazta. A körmöket körömszéleire ragasztás nélkül helyezte fel, így ezzel a módszerrel nem bizonyultak tartósnak. Valódi körömből készített vendégkörmöt a színésznők a filmfelvételekre ragasztottak, e körmök tartóssága sem volt hosszú életű, emiatt a köröm technikusok segédszövetes ragasztó technikát alkalmaztak. Azóta is rohamosan fejlődik és változik a műköröm építés technikája.
Az ember szép kezekkel és ápolt körmökkel jó benyomást tud kelteni bárhol, bármikor. A körmök látványos elszíneződései betegségeket rejthetnek maguk mögött.

Az épített műköröm

Manapság a jó megjelenéshez hozzátartozik a kéz ápoltsága. A szép manikűrt egyedül is elkészíthetjük, de tanácsosabb ha szakemberhez fordulunk. Egyre többen igénylik a műkörmöt. A hosszú, mű hatású köröm már nem divat a műkörmök körében. Ahogy a hajfestésben, a sminkek területén, úgy a műkörömnél is közkedvelt a természetesség. Leginkább kedvelt a francia manikűr és a természetes színek használata.
A régebbi felragasztott körmöket nagyon könnyű volt felhelyezni, viszont tartósságuk nem volt hosszú életű. A szakemberek napjainkban már építik a körmöket. Az épített körmöket zseléből és porcelánból készítik. Ecsettel építik meg, előnye, hogy mindenkinek pontosan illeszkedik a köröm- és körömágy formájához. Lenövés esetén egyszerűen az ecset segítségével kipótolják, így aztán nincs szükség elölről kezdeni az építést.
A műkörmöt saját magunk is reszelhetjük és alakíthatjuk, de a feltöltésekkel forduljunk műkörmöshöz. Legkedveltebb a kocka, illetve a kerek ívű köröm. Itt is a természetes formák hódítanak. A műkörömnél számítanunk kell arra,hogy az első alkalom két óráig is eltarthat. A töltést háromhetente el kell végezni, viszont ez nem vesz sok időt igénybe.

A szépen ápolt köröm a kezünk éke

A gazdagság, valamint a jólét szimbóluma volt a keleti országokban, valamint Latin Amerikában a hosszú köröm. Napjainkban is divat még a hosszú köröm, valamint a nők szépségét egyértelműen kiemeli. Nem olyan szerencsések azonban sokan, vagy talán annyi körömápolási fortélyt nem ismernek, hogy meg tudják növeszteni a saját körmüket. A töredezett, puha köröm problémájával rengeteg ember küzd. Nem csak egyszerűen szépséghibák ezek, az apró intő jelek, hanem gyakran utalnak még az egészségi állapotra is. A vitaminhiány, valamint a szervezetben lezajló védekező folyamatok eredményei az elszíneződött, vagy töredező körmök. Főként a téli időszakban, megnő a vitaminigénye a szervezetnek. Ha elegendő ásványi anyaghoz, valamint vitaminhoz nem jut hozzá a táplálkozás során, akkor elvon tápanyagot a test „kevésbé fontos” részeitől. Mivel érzékenyen reagálnak minden apró változására a szervezetnek a körmök, minden elváltozás sokat mondhat egy szakember számára. Ártalmatlan a legtöbb apró jel, és arra figyelmeztetnek csupán, hogy nap, mint nap érintkezünk túl sok vegyi anyaggal. A körmöt elvékonyítja a szappanok, a mosogatószerek, sőt, még a mosás során használt öblítők többsége is.