Köröm, Műköröm

Köröm díszítése

A régi idők dísze

A kéz és körömápolás ősi tudományával Indiában már a kezdetektől rendelkeztek, körmeiket a természet kínálta lehetőségekkel élve díszítették és színesítették. Az indiai nők körmeiket nagy előszeretettel díszítették a természet festékével, a hennával.
Így volt ezzel több ősi kultúra, köztük a babilóniai is, ahol körmeik szépségéhez tömör arany eszközöket használtak. Így alakult ki a manikűr teljes munkafolyamata.
Az írásos adatok alapján kiderült, hogy Kínában csak a társadalmi ranglétra legfelső fokán álló nemesek növeszthették és színezhették körmeiket. A Ming-dinasztiában közkedveltek voltak a piros és fekete körmök, híresen hosszú, sötétre festett körmöket viselt maga a császárné is. A már Egyiptomban is elterjedt körömfestés meghatározta a társadalmi rangot.
A mélyvörös körömlakk Kleopátra kedvence volt, míg Nefertiti választása a rubinvörös árnyalatra esett. Rómában és Egyiptomban a nők mellett a férfiak is gyakran festették körmeiket. Például a csatába induló katonák ajkukat és körmeiket egyazon árnyalatúra színezték.

A francia manikűr

A francia manikűr stílusáról a divatguruk véleménye ellentmondásos. Egyes szakemberek szerint időtálló és soha nem megy ki a divatból, míg mások szerint régi vágású és unalmas, egyhangú külsőt tulajdonít. Mindezek ellenére bármerre is járunk a világban, láthatjuk, hogy a természetes megjelenés és kifinomultság jegyeként számtalan nő viseli.
A francia manikűr az egyik legszebb és legvisszafogottabb kezelési módja a kéz körmeinek, a természetesség mellett a legfontosabb ismertetőjele a rózsaszín vagy bézs alapon a fehér körömvégek. Rövid és félhosszú körmökön igazán ízléses és esztétikus látványt nyújt.
Bizonytalan eredete ellenére a legismertebb történet szerint megalkotója a XVIII. század Párizsában élő Sitté doktor volt, akinek unokahúga vitte tovább tudását. Elsődleges célja a természetes és egészséges megjelenés volt, melyhez a körmök ápolására rózsafapálcikát használt, csillogásukat pedig krémek és paszták segítségével érte el. Egy másik történet szerint, pontosan az 1970-es évek Los Angelesébe, az Orly alapítója Jeff Pink kitalálja és piacra dobja a francia manikűr stílusát és annak szakszerű felvitelét gyakorolja. Elmondása szerint a francia szóval egyszerűen csak egy kis bájt akart tulajdonítani az alkalmazásnak. A hollywoodi filmkészítők nagy előszeretettel alkalmazták színésznőik változatos ruhatárához, mivel korábban nagyon sok problémát okozott nekik a körmök és öltözékek egymáshoz illő színezése a folyamatos ruhacsere miatt, a különböző jelenetek alkalmával.

A körömlakkok hazája

A legelső valódi körömlakk megjelenése az 1930-as évekre tehető, melyet Marlene Dietrichnek, valamint Greta Garbonak köszönhettek rózsaszín és élénk színben.
Charles Revlon és kémikus testvére Joseph Revlon nevéhez fűződik a körömlakk feltalálása. Ők fejlesztették ki a pigmentet tartalmazó körömlakkot, mely lehetővé tette a különböző színek létrehozását.
A valóban nagy áttörést az élénk színek és a minél gyakoribb használat felé az jelentette, amikor egyes filmsztárok többek között Rita Hayworth tűzpirosra festették körmeiket. Ennek hatására az 1930-as években ez mindennapi viseletként terjedt el az amerikai nők között.
A harmonikus sminket alkalmazó hölgyek körében érdemes megemlíteni a Revlon testvérpár nevét, akik kezdeményezték az ajkak és körmök egyazon színben pompázását. Azt, hogy a körmök az öltözékkel is harmóniában legyenek Mary Quantnak, a miniszoknya anyjának köszönhetjük, aki 1966-ban saját kozmetikai termékeként piacra dobta a pasztell és fehér színű körömlakkokat.
A körömlakkok színskáláján még negyven évvel később is, addig ismeretlen színek is megjelennek. Quant ötlete alapján, Chanel új ruhakollekciója jáde színű körömlakkoktól színlett, ezzel egyidejűleg piacra dobtak néhány zöld árnyalatú körömlakkot.

A körömdivat napjainkban

A 2012-es év körömdivatjában a látványosan feltűnő stílus teremt trendet. Divatba jön az energikus, változatos és színekkel teli vonal. Legyen az bármilyen mintás vagy egyszerű rózsaszínben játszó bézs, trendinek nevezhető. Például ilyen a csíkos, a kockás vagy a pöttyös köröm. A nagyon extrém formák és színek mellett szerepet kapnak még a ragyogó díszekkel kirakott csillámló lakkok is. A körömlakkok színskálájába a készítők az év divatszínét, a mandarint is becsempészik.
Tanulmányozva a jövő trendjét, feltehetünk egy kérdést magunknak: Kleopátra szemében vajon milyen benyomást keltenének e körmök valamelyikével? Számunkra ez örökké rejtély marad, viszont jó hír, hogy az ő kedvenc színe a klasszikus vörös is szerepel a jövő stíluspalettáján.

A köröm díszítés történelme

Az ókori időkre vezethető vissza a köröm díszítése. Ekkor még csak a kiváltságosok élhettek azzal a lehetőséggel, hogy körmeik ápoltak, festettek, hosszúak és díszítettek legyenek. Ebben az időben a körmöket a földből nyert ásványi kincsekkel és a növényekből nyert színező anyagokkal díszítették.
Amerikában, valamint Európában az iparosodás mellett népszerű lett a körömkozmetika is. Először bőrdarabkával políroztak, a körmeiket hegyesre reszelték. E szerszámok leginkább kínzóeszközökre hasonlítottak, mint manikűreszközökre.
A körömdíszítés a történelmi korszakokban folyamatosan változott és fejlődött. A nők mellett a férfiak is törődtek körmeik festésével és díszítésével. Valamely történelmi korszakokban a körömápolás és díszítés háttérbe került. A XX. században a körömápolás meghódította az egész világot.
Napjainkban követelmény a kéz és lábápolók, műköröm építők, körömdíszítő technikák elsajátítása, valamint új, saját ötletek megvalósítása a körmök díszítésénél. A jól felrakott műköröm akár három-öt hétig is szép marad, miközben a háztartási feladatainkat úgy végezzük, ahogy ez előtt.
Ha a körmünk osztódó sejtjeit, valamilyen sérülés éri, a körömlemez könnyen elgyengülhet és emiatt harántirányban futó barázdák alakulhatnak ki rajta. Kiváltó okai: súlyos, krónikus betegségek, fertőzések, de a helytelen körömápolás is ide tartozik.